SELAMAT HARI RAYA KORBAN 1429 H...




CARA MENYEDIAKAN NASI ARAB (NASI MANDI) SEMPENA HARI RAYA KORBAN...SEDAPPPP ..SILA CUBA RESEPI INI..

Bahan-bahan masakan

1 kg beras basmathi
1 ekor ayam
1 kaki kambing – saiz besar
3 sudu minyak masak
3 sudu minyak sapi
4 biji bawangbesar
1 sudu teh biji ketumbar
1 sudu teh buah pelaga
3 liter air
Beberapa titik air mawar
Serbuk saffron secukupnya
Garam secukup rasa

Cara menyediakannya

1. masukkan air dalam periuk besar. Kaki kambing dikelar dan dimasukkan ke dalam periuk. Masukkan sekali 1 ekor ayam tanpa dibelah. Masukkan sedikit garam
2. selepas setengah jam angkat ayam dan toskan airnya. Biarkan kambing terus direbus selama 2 jam. Pastikan air rebusan ditambah jika berkurangan bagi mencukupi 2 liter air utk digunakan memasak nasi.
3. setelah daging empuk tutup api. Angkat daging.
4. sapu serbuk saffron pada ayam dan kaki kambing. Perap seketika.
5. sementara itu basuh beras dan toskan.
6. kisar ketumbar dan pelaga
7. panaskan minyak sapi dan minyak masak kemudian tumiskan bawang.
8. masukkan rempah serbuk yang dikisar tadi. Tumis seketika kemudian masukkan beras, 2 liter air rebusan, masukkan ayam dan kaki kambing. Kacau sedikit sampai menggelegak, kecilkan api, tutup periuk dan biarkan nasi masak.

No comments: